Náš blog

Ako sa prejavuje dehydratácia a čo pri nej hrozí?

Ako sa prejavuje dehydratácia a čo pri nej hrozí?

Sme uväznení v kolotoči všedných dní. Zaujatí množstvom povinností niekedy zabúdame na základné potreby tela. Dehydratácia je často podceňovaný, no vážny stav, keď sa organizmus zúfalo dožaduje vody. Už pri 12 % poklese tekutín v tele si koledujeme o totálny kolaps. A je jedno, či vonku panujú horúčavy, alebo sa trasieme od zimy. Rozpoznajte prvotné príznaky tela a predídete vážnym zdravotným komplikáciám.

Čo je dehydratácia a čo spôsobuje?

Dehydratácia je stav, ktorý je spôsobený dlhodobým nedostatkom tekutín. Spočiatku je nenápadná. Odrazu sa cítite unavení, strácate koncentráciu aj vizuálne vnímanie. Postupne sa pridružia bolesti hlavy, dýchavičnosť, búšenie srdca, či problémy psychického charakteru. Niektoré zo spomenutých problémov môžu prejsť do chronickej podoby.

 

Dehydratácia ide ruka v ruke s nedostatočným vylučovaním odpadových látok z tela. Hladina kyseliny močovej stúpa, rastie riziko vzniku obličkových kameňov a dochádza k narušeniu funkcie pohybového aparátu. Áno, aj bolesti kĺbov, zápaly a artritída môžu byť následok zanedbaného pitného režimu.

 

To však nie je všetko. Hromadiace sa toxíny môžu rozhodiť trávenie a stopy zanechajú aj na koži. Ak máte vysušenú pleť, akné, ekzém alebo kruhy pod očami aj po výdatnom spánku, prehodnoťte svoj pitný režim.

Aké sú prvé príznaky dehydratácie?

     Smäd a sucho v ústach – pocit smädu je prirodzená reakcia tela. Nedostatok tekutín spôsobuje hustnutie krvi. Mozgové bunky tento jav zachytia a vyšlú správu, že telo potrebuje vodu. A tou správou je smäd. Nečakajte, kým sa smäd dostaví, ale robte opatrenia, aby ste ho nepocítili. Ide o jasný znak dehydratácie.

     Strata energie – stačí mierna dehydratácia a prepadne vás náhla únava. Za pocit malátnosti môže znížený tlak a zvýšená srdcová frekvencia. Ide o stav vyvolaný nedostatkom tekutín, pri ktorom vám hrozí strata vedomia.

     Zápach – dehydrované telo okolo seba šíri nie veľmi príjemnú arómu. Hromadiace sa odpadové látky vyrazia na povrch v podobe výraznejšie zapáchajúceho potu, moču alebo dychu.

Majte pitný režim pod kontrolou

Samotná dehydratácia nie je ochorenie, ale mnohé ochorenia vyvoláva. Jediný spôsob, ako jej predísť je prostý – pravidelný pitný režim. Veľa ľudí ale nepozná pravidlá pitného režimu. Limonády ani pivo sa nepočítajú. Dokonca aj čaje a minerálne vody slúžia ako doplnok a piť by sme mali primárne iba čistú vodu. Že vám obyčajná voda nechutí? Že nechcete prispievať k hromadiacej sa kope z PET fliaš? Tak to nerobte. Kdekoľvek idete, majte so sebou našu FLASKU. Šikovná sklenená fľaša urobí z každej vody tekutinu obohatenú o vodík. Stačí naplniť, stlačiť tlačidlo a o tri minúty môžete ochutnať dúšok, plný zdravia.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody