Náš blog

Ako zvládnuť tréning v horúčavách?

Ako zvládnuť tréning v horúčavách?

Extrémne horúce letá sú už aj v našich končinách samozrejmosťou. Horúčavy so sebou okrem krásneho slnečného počasia však prinášajú rad zdravotných rizík. Teplo môže viesť k poklesu výkonnosti, únave, prehriatiu organizmu či bolestiam hlavy. Ako zvládnuť horúčavy, keď sa aktívne venujete športu?

Športovať sa dá aj v horúčavách, treba však dodržiavať pár hlavných zásad.

Pitný režim – áno, ale ten správny

Počas horúčav je nesmierne dôležité dodržiavať správny pitný režim. Keď sa chystáte na tréning, príjem vody by mal byť ešte vyšší a piť je dôležité pred, počas i po fyzickom cvičení. Ak plánujete tréning v horúčave dlhší ako 30 minút, odborníci odporúčajú piť ióntové nápoje, ktoré telu dodajú stratené minerály a iónty. Na tréning je výborná aj vodíková voda, ktorá nielenže uhasí váš smäd, ale doplní telu aj potrebné antioxidanty. Molekuly vodíka obsahujú vysokú hustotu energie, ktorú dokážu doviesť do každej bunky vášho tela. Vodíková voda taktiež urýchľuje regeneráciu po tréningu a pôsobí aj ako prevencia proti poškodeniu buniek.

Čo sa však týka pitného režimu, nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu.

Skorý ranný tréning

Zabudnite na obedný či poobedňajší tréning, kedy je všetko okolo vás rozpálené a vy sa neviete poriadne ani nadýchnuť. Cvičte skoro ráno s vychádzajúcim slnkom. Nielenže bude teplota ovzdušia ešte prijateľná a svieža, ale načerpáte aj energiu z vychádzajúceho slnka. Ak sa predsa len rozhodnete pre večerný tréning, myslite na to, že priaznivá teplota bude až okolo deviatej hodiny večer.

Dôležité je aj oblečenie

Vaše športové oblečenie by malo byť z materiálov, ktoré regulujú teplo a vlhko vetracími otvormi. Funkčné oblečenie je základ. V horúčavách sa vyhnite tmavému oblečeniu, pretože je známe, že čierna farba svetlo pohlcuje. Biela ho zas odráža.

Spomaľte

Myslite na to, že tepové hodnoty, na ktoré ste zvyknutí pri bežnom tréningu, sa v horúčave dostavia už pri nižšom tempe ako zvyčajne. Preto je beh vhodné prispôsobiť tepovej frekvencii a zbytočne sa neprepínať. Všeobecne sa udáva, že každé tri stupne Celzia na 15 stupňov spomalí vaše tempo o 20 sekúnd.

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody