Náš blog

Čo piť v lete? Zdravé vlastnoručne vyrobené limonády!

Čo piť v lete? Zdravé vlastnoručne vyrobené limonády!

Horúce letné dni si vyžadujú prijímanie väčšieho množstva tekutín. Ako si obyčajnú vodu zdravo ozvláštniť?

V prvom rade dávajte pozor na lákavé farebné nápoje plné cukru, umelých farbív a nežiaducich účinkov. Neodolateľné obaly plné veselých farieb lákajú oči i chuťové poháriky. Avšak práve leto je obdobie, kedy by ste sa sladkým a farebným nápojom mali vyhýbať. Nielenže smäd neuhasia, ale nás vôbec neosviežia. Ako piť zdravo, ale chutne aj v horúcom období?

Zdravé limonády nenájdete len na letných terasách a už vôbec nie sú trendom posledných pár rokov. Stačí sa opýtať svojej mamy či babičky, ktoré vám v detstve určite vyrábali nielen limonády, ale aj domáce sirupy. Na prípravu používali sezónne ovocie a bylinky. Výhodou, že limonádu vyrobíte s akýmkoľvek ovocím a zvládne ju aj dieťa.

Klasické, ale overené recepty

Najväčšou klasikou je citronáda. Do vody pridajte med, trstinový cukor alebo iné sladidlo, zamiešajte a pridajte citrónovú šťavu. To je všetko. Úplne jednoduché oživenie čistej vody. Rovnako nenáročná je príprava mätovej citronády. Natrhajte pár lístkov mäty, ktoré jemne rozdrvíte medzi prstami, aby uvoľnili šťavu a vôňu, a pridajte ich do citronády. Chuť vody jemne oživíte aj pridaním nakrájanej šalátovej uhorky a zaujímavá je i kombinácia červeného melónu s limetkou či mätou. Vyskúšajte!

Vyskúšali ste už vyrobiť domáci sirup?

Nebudeme vám klamať, jeho výroba je náročnejšia ako výroba limonády, ale stojí to za to. Domáci sirup je plný vône, chutí a čo je najhlavnejšie – omnoho zdravší než ten z obchodu. Medzi Slovákmi je najobľúbenejší bazový sirup, na ktorý potrebujete len niekoľko ingrediencií – kvety bazy, citrón, cukor a vodu. Bazu najskôr na 24 hodín namočíte do prevarenej vychladenej vody spolu s citrónom nakrájaným na kolieska. Koľko vody pridať? Podľa toho, koľko kvetov bazy ste nazbierali. Tie by mali byť všetky ponorené vo vode. Po 24 hodinách zmes sceďte a pridajte cukor. Na jeden liter potrebujete ribližne 1 kg cukru a lyžičku kyseliny citrónovej, ktorá váš sirup zakonzervuje. Zmes poriadne pomiešajte a sirup varte 15 minút. Ešte kým je horúci ho nalejte do čistých fliaš. Hotovo!

A ak práve nebudete mať chuť na „sladké” pitie, máme pre vás niečo aj na našej stránke. FLASKA je ideálna nielen na zdravý pitný režim, ale aj zdravý životný štýl. :)

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody