Náš blog

Izolácia a karanténa? Využite ju na detox organizmu

Izolácia a karanténa? Využite ju na detox organizmu

Karanténa či práca z domu kvôli eliminácii hrozby šíriaceho sa koronavírusu môže mať aj svoje výhody. Nikdy ste nemali toľko času na jarné upratovanie, no okrem generálky v domácnosti a v záhrade nezabudnite na svoj organizmus. Celý rok nasávame nečistoty z vonkajšieho prostredia. Tie sa usádzajú a spôsobujú, že telo nepracuje, ako má. Trápi vás únava, problémy s trávením alebo oslabená imunita? Zbavte sa ich s jarným detoxom. Poradíme vám, ako na to.

Detox si vyžaduje správne načasovanie

Život dnešného človeka sa točí okolo práce, detí a iných povinností, pri ktorých si málokto nájde čas na seba. Takže je úplne bežné, že predsavzatie urobiť niečo pre zdravie často nedotiahneme do konca. Toto obdobie je na detox ideálne, pretože vás určite nečakajú bujaré večierky, rodinné oslavy alebo náročné pracovné záležitosti. Karanténa ponúka ideálny čas venovať sa sebe samému.

Zbavte sa nevhodných potravín

Váš detoxikačný plán pokračuje v previerke zásob potravín. Zbavte sa všetkého, čo by vás mohlo pokúšať. Termín „zbavte sa“ neznamená, že potraviny poputujú do koša – jedlo sa nevyhadzuje. Iba sa uistite, že v deň „D“ už v chladničke nenájdete žiadne pokušenie. Zabudnite na polotovary, údeniny, paštétu, rafinovaný cukor aj sladidlá. Obľúbenú omáčku a dochucovadlá tiež potrebovať nebudete.

Správne stravovanie

Počas detoxikácie by ste mali obmedziť príjem ťažko stráviteľných bielkovín. To znamená menej mäsa a mliečnych výrobkov. Laktóza má často na svedomí nafúknuté brucho a problémy s vyprázdňovaním. Potrebné bielkoviny získate zo strukovín a rýb. Koláče a keksíky vymeňte za ovocie, slané krekry za zeleninu a pite veľa tekutín.

Určite nemusíme extra zdôrazňovať, že alkohol a nápoje s obsahom kofeínu sú počas detoxu tabu. O pitný režim sa postarajú bylinné čaje, minerálky a čistá voda.

Jedzte pokojne, každé sústo poriadne požujte. To zabezpečí, že telo spracuje všetky živiny a zjete oveľa menej, ako keď do seba v rýchlosti niečo „natlačíte.

Dobre nastavený režim

Detox nie je iba o jedle, ale o celkovej životospráve. Ponocovanie a nedostatok spánku do neho nepatrí. Počas spánku sa uvoľňujú hormóny nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Naučte sa zaspávať a vstávať v rovnakú hodinu, spite aspoň 7 hodín a efekt sa odrazí aj na vašej psychike.

Do života zaveďte pohyb. Vyberte si aktivitu, ktorá vám najviac vyhovuje a nebudete sa pri nej trápiť. Už iba zmena lenivého kroku na svižné tempo podporí detoxikačný proces. Povinný je aj oddych a relax. Na internete nájdete množstvo online tréningov rôzneho zamerania - aj energetické funkčné tréningy, tabaty či HIIT tréningy, ale aj pokojnú jógu, pilates a meditácie.

Potrebujete antioxidanty

Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a pomáhajú odplaviť toxíny z tela. Nachádzajú sa v niektorých druhoch potravín, ale existujú aj iné významné zdroje.

Za zmienku stojí vodíková voda. Možno ste netušili, že vodík je silný antioxidant so 176-krát väčšou účinnosťou ako vitamín C. Mikroskopické ióny vodíka sa dostanú do každej časti tela a preniknú až do vnútorného prostredia bunky. Detoxikačná kúra s vodíkovou vodou posilní vašu imunitu, psychiku, zmierni svalovú záťaž, posilní cievy, zlepší stav pleti a nabije vás energiou. Zaraďte ju do pitného režimu a prostredníctvom každého dúška urobíte niečo pre svoje zdravie. Vodíkovú vodu si vyrobíte úplne jednoducho. Potrebujete iba malého pomocníka menom FLASKA. Špeciálna fľaša funguje na princípe elektrolýzy a z obyčajnej vody vyrobí „antioxidačnú bombu.“

Šetrná príprava pokrmov

Ideálnou cestou, ako očistiť telo je konzumovať potraviny v ich prirodzenej podobe, čiže surové. Avšak vzdať sa teplého a chutného jedla je veľká výzva. Aby si pokrm zachoval čo najviac vitamínov a minerálov, musíte ho pripravovať šetrne.

Na tento účel je ako stvorený zázračný hrnček var MioMat, ktorý vám pomôže dotiahnuť detoxikačnú kúru do úspešného konca. Za 25 minút vám uvarí zdravú krémovú polievku, sýtu kašu na raňajky. Jedlá pripravuje aj v RAW kvalite a vašou úlohou bude iba vybrať správne ingrediencie a stlačiť tlačidlo.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody