Náš blog

Joga – pomocník proti depresii

Joga – pomocník proti depresii

V súčasnosti je joga čoraz populárnejším druhom cvičenia. Jej milovníkov určite potešíme aj faktom, že môže byť užitočná aj pri potláčaní príznakov depresie. Zatiaľ nie je možné povedať, že ide o jeden zo spôsobov liečby, no za prevenciu proti depresii ju určite považovať môžeme.

Joga nie je žiadny výdobytok novej doby, už tisícky rokov dokazuje svoje blahodarné účinky na psychické i fyzické zdravie človeka. Existuje veľké množstvo štúdií, ktoré dokázali, že je vhodná pri bolestiach chrbta, zlepšuje držanie tela a pomáha nám lepšie zvládať stres a úzkosť. Jogu síce realizujeme „fyzicky“, no nemožno jej zaprieť aj priamy vplyv na stav našej mysle. Ide o kombináciu fyzického cvičenia a meditácie. Pri joge vnímame svoj dych, sme napojení sami na seba, čo až v takej veľkej miere nie je možné pri žiadnom inom športe. Cvičenie je jogy je forma relaxácie, ktorá upokojuje a revitalizuje celé telo.

Joga ako antidepresívum?

Niektoré štúdie dokonca poukazujú na potenciál jogy pôsobiť ako antidepresívum. Joga teda zmierňuje príznaky depresie a môže byť považovaná za doplnkovú liečbu. Keďže však výskumy prebiehali len na malej vzorke ľudí, nemôžu byť považované za lekársky relevantné. To však nič nemení na tom, že joga si počas svojej niekoľkotisícročnej existencie získala nespočetné množstvo prívržencov.

Vráťme sa ale k výskumu, ktorý bol realizovaný na skupine 52 žien vo veku 25 až 45 rokov. Ich spoločnou črtou bol stres a poruchy príjmu potravy. Polovica z týchto žien cvičila bikram jogu a hathajogu. Druhá polovica jogu necvičila vôbec. Skupina, ktorá sa joge pravidelne venovala, mala menej príznakov depresie ako druhá skupina. Výskumov, ktorých výsledky boli rovnaké ako v tomto, sa zrealizovalo viacero. Jeden dôvod, prečo cvičiť jogu teda máte. Tu sú ďalšie.

Zlepšuje kondíciu

Joga zlepšuje balans, ktorý je veľmi dôležitý pri koordinovaných pohyboch. Dobrá koordinácia môže vylepšiť techniku v športe, ktorému sa venujete okrem jogy. Tá je navyše dôležitá aj u seniorov, ktorí sa najmä v zimnom období obávajú pádov. Joga je teda vhodným cvičením aj pre nich.

Pomáha pri chudnutí

Je pravdou, že pri joge nespálite toľko kalórií ako pri behu, no napriek tomu má na chudnutie pozitívny vplyv. Joga priaznivo vplýva na naše hormóny a stres, takže ľudia, ktorí majú problém ovládať svoju chuť na jedlo, je pravidelná joga účinným riešením. Taktiež prispieva k dobrému tráveniu a uľahčuje vylučovanie.

Ešte stále ste sa neprihlásili na jogu? Tak už viac neváhajte! A nezabudnite si so sebou zobrať FLASKU s vodíkovou vodou, ktorá je nabitá mnohými pozitívnymi účinkami pre vaše zdravie.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody