1. Olivový olej a tučné ryby
Snažte sa každý deň skonzumovať lyžicu panenského olivového oleja. Do jedla ho dostanete ako ochucovadlo šalátov, cestovín či rizota. Vedci preukázali, že ľudia nad 65 rokov, ktorí pravidelne v studenej kuchyni používali olivový olej, majú až o 40 percent nižšie riziko infarktu. Podobný účinok majú na zdravie ciev i tučné ryby, ktoré sú plné omega-3 mastných kyselín. Omega-3 mastné kyseliny znižujú hladinu tukov v krvi a chránia nás pred ochoreniami srdca. K takzvaným tučným rybám zaraďujeme lososa, tuniaka, makrelu či sleďa.
2. Brokolica pripravená na pare
Brokolica je jedna z najzdravších zelenín, najmä ak je pripravená na pare. Obsahuje veľké množstvo vitamínu K, ktorý spevňuje kosti a zabraňuje tomu, aby vápnik poškodzoval tepny. Nájdeme v nej i vlákninu, a preto znižuje cholesterol, ako aj krvný tlak.
3. Tenká, ale zdravá špargľa
Špargľu mnohí nemajú radi už len kvôli jej nie príliš ľúbozvučnému názvu. Špargľa je však veľmi chutná a zdravá potravina, ktorá navyše zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a upravuje krvný tlak. Považujeme ju za jednu z najlepších čističiek tepien a žíl. Preto vám určite odporúčame zaradiť ju do svojho jedálnička.
4. Brusnice a ich vysoký obsah draslíka
V honbe za zdravými a elastickými cievami nezaostáva ani ovocie. Také brusnice v sebe ukrývajú vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha znižovať škodlivý LDL cholesterol a zvyšovať dobrý cholesterol. Ak si každý deň namiesto jednej sladkosti doprajete za hrsť sušených brusníc, riziko kardiovaskulárnych problémov sa zníži takmer o polovicu.
5. Vodíková vody z FLASKY
Vedecký výskum ukazuje, že vodík je schopný preniknúť až na bunkovú úroveň a za ideálnych podmienok prestupovať do bunkových štruktúr, kde pôsobí ochranne, protizápalovo a zabraňuje odumieraniu buniek. Vodík je jeden z najúčinnejších antioxidantov, pôsobí protistresovo a v neposlednom rade podporuje cievny systém. Pôsobí priaznivo na elasticitu a mikrocirkuláciu ciev. Vodíkovú vodu si jednoducho pripravíte pomocou našej FLASKY, o ktorej sa viac dozviete TU.