Náš blog

Plastové fľaše na vodu môžu byť nebezpečné. Naučíme vás rozlišovať ich!

Plastové fľaše na vodu môžu byť nebezpečné. Naučíme vás rozlišovať ich!

Celý svet rieši vážnu otázku: Ako eliminovať plasty? Separácia odpadu, recyklovanie, ale aj opätovné používanie plastových obalov sú spôsoby, akými sa snažíme riešiť globálny problém. Avšak nie všetky korešpondujú s naším zdravím. V poslednej dobe sa veľa hovorí negatívach spojených s opakovaným používaním plastových fliaš. Určite aj vy, mysliac na prírodu, nosíte v taške fľašu, ktorú pravidelne napĺňate vodou. Možno si ale neuvedomujete, ako škodíte svojmu zdraviu.

Skrytá hrozba – bisfenol

Bisfenol je látka, ktorá sa bežne používa na výrobu polykarbonátových fliaš a iných plastových nádob. Ak je fľaša poškodená a pijeme z nej, nebezpečná látka sa dostáva do organizmu. Dokonca už nepatrný dotyk pier môže vyvolať zdravotné komplikácie, a to hlavne u detí a kojencov.

Bisfenol obmedzuje produkciu ženského hormónu estrogénu. Môže vyvolať predčasné dospievanie, neskôr predčasné starnutie a u starších žien zvyšuje riziko rakoviny prsníka.

Mužom zase hrozí úbytok spermií, reprodukčné problémy, rakovina prostaty, astma alebo diabetes.

Centrum pre kontrolu a prevenciu ochorení upozorňuje, že až u 93 % testovaných ľudí bola zaznamenaná prítomnosť bisfenolu v moči.

Štúdia z roku 2016 Treadmill Reviews zase odhalila, že jednorazová plastová fľaša obsahuje po jednom týždni opakovaného používania viac zárodkov baktérií ako doska na toalete.

Ako sa môžete chrániť?

     plastové fľaše a obaly nenechávajte vystavené priamemu slnečnému žiareniu (hlavne v lete)

     plastové nádoby nikdy nevkladajte do mikrovlnnej rúry

     do plastovej fľaše nenalievajte horúce alebo príliš teplé nápoje - to isté platí o jedle

     uprednostnite kovové alebo sklenené fľaše a nádoby

 

Všímajte si symboly

Existuje niekoľko druhov plastov a každý nesie iné riziko. Aby bol spotrebiteľ informovaný, výrobcovia označujú plastové produkty symbolmi.

Plast # 1 (PET polyetyléntereftalát)

Najčastejšie používaný plast na výrobu fliaš určený na jednorazové použitie. Pri dodržaní pravidiel o skladovaní a manipulácii je považovaný za bezpečný na balenie potravín.

Plast # 2 (HDPE polyetylén)

Používa sa na výrobu nádob na mlieko, fliaš na olej. Považuje sa za najnebezpečnejší.

Plast # 3 (PVC polyvinylchlorid)

Obsahuje toxické chemikálie, najmä vysoké množstvo chlóru, ktoré sa môžu uvoľniť do potravín a nápojov.

Plast # 4 (LDPE polyetylén)

Tento termoplast sa používa na výrobu tašiek a stlačených fliaš. Považuje sa za menej toxický a relatívne bezpečný na použitie.

Plast # 5 (PP polypropylén)

Používa sa na balenie kečupu, tvarohu, jogurtov, sirupov, margarínov a detských fliaš.

Plast # 6  (PS polystyrén)

Používaný na výrobu jednorazových pohárov a misiek. Je rizikový, keďže môže vyvolať únavu, nervozitu, poruchy spánku a nie sú vylúčené ani karcinogénne účinky.

Plast # 7 (Ostatné - BPA, polykarbonát a LEXAN)

Hoci nájdeme plasty, ktoré sú pre naše zdravie neškodné, najlepšou alternatívou na prenášanie tekutín je sklo.

 

Sklenená fľaša by preto mala byť neodmysliteľnou súčasťou vašej tašky - či už do práce, na tréning, alebo na nedeľnú prechádzku s rodinou. Ak bude k tomu naplená zdravšou alternatívou vody, máte vyhraté. Máme pritom na mysli vodíkovú vodu, ktorú vám stlačením jedného tlačidla vyrobí FLASKA

Vodíková voda v sebe ukrýva množstvo zdraviu prospešných benefitov, je skvelým antioxidantom, pomáha s regeneráciou tela po športe, podporuje imunitu a je nápomocná aj pri redukcii hmotnosti. Tajomstvo vodíkovej vody spočíva v tom, že molekulárny vodík rýchlo preniká tkanivami a bunkami a tak sa dostane aj cez biologické membrány - vrátane bunkových a vnútrobunkových obalov.  Všetko, čo potrebujete o vodíkovej vode vedieť, sme nedávno zhrnuli v našom blogovom článku.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody