Náš blog

Šesť tipov, ako sa naštartovať po karanténe

Šesť tipov, ako sa naštartovať po karanténe

Život na Slovensku viditeľne spomalila karanténa. Tisícky ľudí trávili uplynulé mesiace v bezpečí svojho domova. Život sa však našťastie vracia do normálu.

Ako je na tom vaša figúra? Aj vy si čas vypĺňate vyváraním a nervozitu zaháňate maškrtením? K takejto taktike sa uchýlilo veľa Slovákov a po karanténe nás čaká nová výzva: Zbaviť sa „korona kilečiek“ a dostať telo opäť do formy.

Ako schudnúť do plaviek?

Veľký energetický príjem a nízky výdaj počas mesiacov strávených doma pravdepodobne spôsobil, že sa nezmestíte do nohavíc. Zabudnite, že po otvorení obchodov budete meniť šatník. Získať telo do plaviek nie je také ťažké. Stačí zopár malých zmien, za ktoré sa poďakuje vaša postava aj zdravie.

1. Pred jedlom sa napite

Určite ste vedeli, že hlad je prezlečený smäd. Možno ste ale netušili, že dostatok tekutín má priamy vplyv na procesy, ktoré sú dôležité pri chudnutí. Je dokázané, že pitie vody dve hodiny pred a dve hodiny po jedle aktivuje trávenie a podporuje vstrebávanie živín. Voda reguluje hladinu inzulínu v krvi a drží ho „na uzde“, čím znižuje riziko ukladania tukov. Odborníci na chudnutie odporúčajú čistú vodu. Avšak každá voda z kohútika nemusí byť dobrá a tá balená je v rozpore s ekológiou.

Kompromisom je naša FLASKA, s ktorou bude každý dúšok vody z kohútika zdravý a chutný. Jej tajomstvo spočíva vo vodíkovej vode, ktorú dokáže vyrobiť. FLASKA pomocou membrány uvoľňuje z molekúl vody samostatné molekuly vodíka. Deje sa to pomocou elektrolýzy, ktorá prebieha v SPE/PEM membráne umiestnenej v spodnej časti FLASKY. Časť vodíka je v plynnej forme a časť vodíka sa rozpustí vo vode - práve tento má terapeutické účinky.

Aké účinky má vodíková voda? 

2. Jedzte menej ale často

Hladovaním sa k vytúženej postave nikdy nedopracujete a koledujte si o jojo efekt. Telo by malo dostávať energiu počas celého dňa. Znížte porcie, jedzte 5-krát denne a naučte sa raňajkovať. Používajte malý tanier – naložíte naň menej, no predsa bude plný.

3. Jedlo si vychutnávajte

Keď jete, všetko ide bokom. Jedzte pomaly a každé sústo dobre požujte. Bude vám lepšie tráviť a vyhnete sa prejedaniu. Žalúdok potrebuje 15 minút, aby nadobudol pocit plnosti. Podobne to funguje aj pri „vlčom hlade“. Ak dostanete chuť na maškrtenie krátko po tom, čo ste sa najedli, vydržte 20 minút a pokušenie prejde. 

4. Držte emócie na uzde a dobre spite

Keď ste pod tlakom, rastie tendencia, že si prestanete všímať, čo jete. Náladu vám vylepší čokoláda, kýblik zmrzliny alebo balík chipsov. Hľadajte lepšie alternatívy, ako sa dať do „pohody“. Vybite si stres cvičením, dajte si studenú sprchu alebo naopak teplý kúpeľ a dodržiavajte spánkový režim. Spánok je základ pre oddýchnuté telo aj myseľ. Spite sedem hodín, vstávajte skôr a zabudnite na ponocovanie.

5. Úzke nohavice nie sú na škodu

Obtiahnuté oblečenie upriamuje vašu pozornosť problémové partie. Berte to ako motiváciu popracovať na chudnúcom režime.

6. Vo dvojici to ide lepšie

Každý cieľ dosiahnete ľahšie, ak do toho pôjdete dvaja. Nie iba vzájomná podpora, ale aj viditeľné výsledky na postave sparing partnera vás budú hnať dopredu.

7. Pohyb náš každodenný

Ak ste si mysleli, že v našom manuáli pohyb vynecháme, ste na omyle. Ani po úprave stravovacieho režimu sa nevyhnete povinnej aktivite. Dobrá správa ale je, že nemusíte „potiť krv“ pod dozorom trénera. Vytiahnite starý bicykel, naučte sa chodiť do obchodu pešo a namiesto výťahu vybehnite do bytu po schodoch. Vyberte si dobrý seriál, pri ktorom budete pravidelne cvičiť. Aj takéto drobnosti môžu mať veľký efekt.

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody