Náš blog

Vitamín D3 - dôležitejší, ako by ste si mysleli

Vitamín D3 - dôležitejší, ako by ste si mysleli

Čo viete o vitamíne D? Väčšina z vás by nám pravdepodobne odpovedala, že je to „slnečný vitamín”. A ďalej? Prečo je vitamín D taký dôležitý a odkiaľ ho môžeme získať?

Vitamín D ovplyvňuje funkcie našich vnútorných orgánov. Áno, získavame ho prostredníctvom slnka, no to ani zďaleka nie je všetko. Najmä v jesenných a zimných mesiacoch trpíme jeho nedostatkom a je potrebné ho prijímať zo stravy či výživových doplnkov.

Poznáme dve formy vitamínu D, a to vitamín D2 a D3. My sa budeme venovať vitamínu D3. Neverili by ste, no množstvo ľudí trpí jeho nedostatkom. Len slnečné žiarenie nestačí. Vitamín D3 je obsiahnutý aj v rybách, no aby sme sa dostali na optimálne množstvo, museli by sme skonzumovať niekoľko kilogramov rýb denne. To, samozrejme, možné nie je, a preto ho musíme dopĺňať aj inak.

Aké sú účinky vitamínu D?

Spektrum, v ktorom vitamín D pôsobí, je naozaj široké. Pôsobí na naše svaly, kosti, kĺby, zuby, podporuje imunitný systém, slúži ako prevencia nádorových ochorení a cukrovky. Má priaznivé účinky pre správnu funkciu mozgu a nervového systému. Je vhodný pre tehotné ženy, pre správny vývoj plodu a pre tvorbu mlieka.

Nedostatok vitamínu D zapríčiňuje:

       Bolesť svalov a kĺbov

       Cukrovka II. typu

       Vypadávanie vlasov

       Únava, znížená imunita

       Vznik kardiovaskulárnych ochorení

 

Bežným príkladom nedostatku vitamínu D u detí je krivica. Ide o nedostatočnú mineralizáciu kostí. Ako tomu predchádzať? Hlavným zdrojom pri dojčiacich deťoch je materské mlieko, ktoré je bohaté na vitamín D. Choroba mäkkých kostí je však prítomná aj u dospelých. Prejavuje sa ako svalová slabosť. Práve preto je dôležité vitamín D dopĺňať pravidelne. Či už pravidelným slnečným žiarením, alebo doplnkami výživy. Vitamín D potrebujú najmä športoví nadšenci, pre ktorých sú pevné kosti a svaly najdôležitejšie.

Nedostatok vitamínu D sa môže odzrkadliť aj na vašej nálade. Nie raz sme počuli, že na „zlú náladu” pomáha prechádzka. A nie je žiadnym prekvapením, že najmä v jesennom období, kedy je toho slniečka menej, sme smutnejší a pochmúrnejší.

Ak patríte medzi ľudí s tmavším pigmentom, tak vás veľmi nepotešíme. Ľudia s tmavším odtieňom pleti majú problém s vitamínom D častejšie, pretože potrebujú oveľa väčšie množstvo vitamínu, aby syntéza vitamínu mala rovnaký účinok ako u ľudí svetlejšej pleti. 

Prírodné zdroje vitamínu D

Vitamín D je počas bežného dňa ťažké konzumovať. Ako sme vyššie spomínali, museli by sme denne zjesť pár kíl rýb. Najjednoduchším spôsobom je teda dopomôcť si doplnkami výživy. Inou možnosťou je napríklad olej z tresčej pečene, ktorý obsahuje okrem vitamínu D aj vitamín A a esenciálne mastné kyseliny.

Ďalšie zdroje vitamínu D:

       Každodenné slnenie na slnku

       Tuniak

       Mastné ryby

       Fortifikované mlieko a obilniny

       Huby

       Vaječné žĺtka

 

Vitamín D by mal byť súčasťou zdravého životného štýlu. Rovnako ako vodíková voda, ktorá v sebe ukrýva množstvo benefitov. Skvelo pôsobí na imunitný systém, je účinným antioxidantom, pomáha zvládať stres, obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, pôsobí priaznivo na elasticitu a mikrocirkuláciu ciev a dobije vás energiou v akejkoľvek časti dňa. Stlačením jedného tlačidla si vodíkovú vodu vyrobíte v našej FLASKE. FLASKA funguje na princípe elektrolýzy za prítomnosti SPE / PEM membrány umiestnenej v spodnom diele FLASKY, vďaka nej sa voda obohatí o samostatné molekuly vodíka. Vzniknutý kyslík ostáva v spodnom priestore FLASKY.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody