Náš blog

Zdravý pitný režim: Vedeli ste, že aj vodou sa môžete otráviť?

Zdravý pitný režim: Vedeli ste, že aj vodou sa môžete otráviť?

Bez vody by sme neprežili – aby náš organizmus mohol správne fungovať, musíme jej vypiť dostatok. O tom, čo sa s vaším telom stane, ak pijete málo vody, ste si už určite prečítali množstvo článkov a táto informácia vás neobišla ani v škole. Je však možný opačný prípad? Otráviť sa vodou? Áno, je.

Intoxikácia vodou, čo je vlastne otrava vodou, je vo veľkej miere spôsobená väčším príjmom tekutín a taktiež neschopnosťou vodu vylučovať. Voda sa potom hromadí v bunkách, ktoré postupne zväčšujú svoj objem, čím sa poškodzujú. Aj napriek tomu, že voda tvorí až 66% nášho tela, netreba to s ňou preháňať. Držte sa zásady – všetko s mierou.

Aké sú príznaky otravy vodou?

Hyperhydratácia, ako sa otrava vodou nazýva odborne, má viacero príznakov. Patrí k nim úzkosť, nepokoj či naopak apatia, bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie, blúznenie, dezorientácia, svalová bolesť, závraty či zvýšený krvný tlak.

Ďalším častým problémom s vodou, ktorý trápi najmä ženy, je jej zadržiavanie. Ako spoznáte, že vaše telo nadmerne zadržiava vodu? Najčastejšie tak, že ani „za svet“ sa vám nedarí zhodiť prebytočné kilogramy. Nadmerné zadržiavanie vody totiž spôsobuje prebytok tuku najmä v oblasti brucha a pásu. Výnimkou nie sú pocity ťažkosti a plnosti, narušený lymfatický systém, nevoľnosť či celulitída. To, či vaše telo vodu zadržiava vodu, zistíte dnes už ľahko. Stačí, ak máte doma inteligentnú váhu, ktorá vám okrem množstva svalov a tukov v tele určí aj podiel vody.

Čo spôsobuje zadržiavanie vody?

Príčinou tohto problému je najmä nezdravý spôsob života. Cukry v strave, sedavé zamestnanie, minimum pohybu, dlhé cesty, ale aj prekysličený organizmus či hormonálna antikoncepcia spôsobujú, že nás organizmus zadržiava vodu. Ak toto všetko obmedzíte a začnete sa viac hýbať, uvidíte, že vaše telo bude vodu zadržiavať oveľa menej.

Záleží na tom, čo pijete

Ak chcere urobiť niečo pre svoje zdravie, vyhýbajte sa sladkým vodám, ktoré zadržiavanie vody v tele podporujú. Do svojho pitného režimu zaraďte najmä čistú vodu. Pitný režim výrazne obohatíte, ak do neho zaradíte vodíkovú vodu, ktorá okrem iného blahodarne pôsobí na metabolizmus a odbúravanie tukov z tela. Chcete sa o vodíkovej vode dozvedieť viac informácií? Kliknite SEM a my vám veľmi radi predstavíme našu FLASKU.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody