Náš blog

Beháte? Nezabúdajte na silový tréning

Beháte? Nezabúdajte na silový tréning

Obuť si tenisky a vybehnúť v ústrety krásnemu počasiu. Začínate aj vy takto svoj deň? Alebo si radšej vyvetráte hlavu po príchode z práce? Je jedno kedy, ako a kde beháte. To je na behu krásne. Žiadne otváracie hodiny, predpísané tempo ani steny.

Popri tej voľnosti, ktorú vám beh poskytuje, spaľujete kalórie, zlepšujete svoju kondíciu a budujete osobnosť. Ste vyrovnanejší a sebavedomejší. Aby ste napredovali, musí byť vaše telo pevné a silné. A na to je silový tréning. Povieme vám, prečo do bežeckého tréningu zapojiť aj silové cvičenie a ktoré cviky sú pre bežcov najvhodnejšie.

Beh a silové cvičenie = komplexný tréning

Beh je radený do skupiny aeróbnych cvičení, pri ktorých dochádza k spaľovaniu tukov. Svaly sú namáhané iba v takej miere, v akej má svalstvo dostatok kyslíka. To znamená, že nevzniká takzvaný svalový dlh, pri ktorom dochádza k spotrebe glykogénu. Po úbytku glykogénu telo regeneruje a v tejto fáze svaly rastú. A práve to sa deje po silovom tréningu. Svaly ale nie sú jediný dôvod, prečo by ste nemali zabúdať na silové cvičenia. Počas behu sú chrbtica a kĺby nadmerne zaťažované. Silový tréning zlepšuje držanie tela, spevňuje chrbticu, nohy a zvyšuje výkon.

Plank

Plank je jeden z najefektívnejších cvikov. Zotrvaním (na pohľad) v jednoduchej polohe po čo najdlhšiu dobu trénuje stabilitu a výdrž. Primárne však spevňujete brušné svalstvo. Pevné jadro je dôležité pre podporu chrbtice. Je dokázané, že plank znižuje bolesti chrbta a funguje ako prevencia voči zraneniam. Oba aspekty sú pri behu dôležité. Navyše, plank sa dá robiť kdekoľvek a nepotrebujete žiadne pomôcky.

Drepy

Všetci vieme, že tento jednoduchý cvik spevňuje svaly na nohách. Precvičíte si stehná, zadok a lýtka. Menej známe ale je, že drepovanie vytvára anabolické prostredie, ktoré aktivuje svaly na celom tele. Drepy majú teda komplexný efekt na spodnú aj hornú časť tela. Podľa štúdií drepy zvyšujú atletické schopnosti a zvyšujú rýchlosť bežca.

Výpady

Podobne ako drepy, aj výpady zvyšujú silu nôh a precvičujú celé telo. Okrem toho si cibríte stabilitu. Opakovaný pohyb jednou nohou precvičí kolená a bedrové kĺby. Tie sú pri behaní vystavené veľkej záťaži. 

Kľuky

Kľuky patria do základnej zostavy cvikov s vlastným telom. Keď budete cvičiť správne, výsledky na seba nenechajú dlho čakať. Dokonale precvičíte všetky svalové partie a urobíte niečo aj pre srdce. Pri takejto záťaží totiž pracuje rýchlejšie. 

Či už pri behu, alebo silovom tréningu, nezabúdajte na zdravý pitný režim. Zabezpečí vám ho naša FLASKA, ktorá vytvára vodíkovú vodu. Vodíková voda v sebe ukrýva veľké množstvo zdravotných benefitov, nechýba medzi nimi ani zlepšenie regenerácie po športovej aktivite. Okrem toho podporuje imunitu, dobíja energiu a je to silný antioxidant. O účinkoch vodíkovej vody si môžete prečítať aj v našom blogovom článku.

 

>> Viac o vodíkovej vode

>> Viac o FLASKE

>> Viac o účinkoch vodíkovej vody